Patiler hakkında her şey…

KOMONDOR

KOMONDOR

Yere kadar uzanan, gözlerini kapatan kıvrım kıvrım tüyleri ile nevi şahsına münasır bir türdür. Görünüşleri o kadar değişiktir ki, vucütlarının üstüne kalın tüylü kamuflaj post giymiş gibi bir intiba yaratırlar.
Komondorlar; iri cüsseli, güçlü, hızlı, korkusuz ve dövüşçü özellikleri olan gözüpek bir çoban köpeğidir. İri cüssesi ve tüy yapısı sebebi ile hiçbir şey yapmadan bile caydırıcı bir etki yaratır. Gündüzleri bölgelerini görecekeleri şekilde pozisyon alıp dinlenmeyi sever, tembel bir köpek görüntüsü çizer fakat geceleri sürekli aktiftir. Sahiplerini ve bölgesini korumak konusunda asla tereddüet etmez, ayı ve kurt gibi hayvanlara bile korkusuzca karşı koyar ve saldırmaktan çekinmez. Yabancı insan ve canlılara tahammülü hiç yoktur, direkt müdahale ederler.
Eğitmi ve bakımı zordur, yavruluk döneminden itibaren iyi ve düzenli bir eğitim gerekir, her ne kadar eğitimli olsada yorgun olduğunda ya da bölgesini korumak söz konusu olduğunda saldırgandır. Egzersiz ihtiyacı fazladır, büyük ve açık alanlarda yaşamayı sever.
Tüy yapısı saldırılara ve soğuk havalara karşı dayanıklı olmasını sağlar. Tüyleri zamanla birbirine düğümlenebilir, dolanan tüyleri ellerinizle açmanız hem sağlığı hem temizliği açısından gereklidir. Tüyleri çok kirlenirse yıkanabilirler ama ıslandıklarında kurumaları ciddi bir problemdir, yıkarken bu durumu göz ardı etmemelisiniz.
Boyları 65-75 cm arasında değişirken, kiloları 45-60 kg arasında değişmektedir.