Patiler hakkında her şey…

SIBIRYA KURDU(HUSKY)

SIBIRYA KURDU(HUSKY)

Alaska Kurtları ile sık sık karıştırlan Huskyler, Alaska Kurtlarına oranla daha ufak bir cüsseye sahiptirler. Tarihte bilinen ilk kızak çekme köpeği olan Husky; soğuk ve kötü hava koşullarına karşı direnci yüksek, güçlü, dayanıklı, zeki, sakin ama inatçı bir türdür. En belirgin özellikleri beyaz yüz maskeleri ve renkli gözleridir. Mavi, ela, yeşil, kahverengi en sık görülen göz renkleridir, bu renklerden birisini veya ayrı gözlerde farklı renk kombinasyonlarını görebilmek mümkündür. Kışın burun renkleri pembeye döner. Havlamak yerine genelde ulumayı tercih ederler.
Huskyler görüntülerinin aksine saldırgan ve tehditkâr değillerdir. Yavruluk döneminden itibaren sosyalleşmemişse, diğer köpekler, kediler ve evcillerle arası çok iyi değildir. Kendi türünden köpekler iyi geçinirler, hatta Sibirya Kurtları yalnız yaşamayı sevmezler, tek olan Husky’nizin yanına bir Husky daha almanız uygun olacaktır.
Oldukça zekidirler, profesyonel eğitim gerekebilir, eğitimli olsa bile inatçı karakterleri, özgürlüğüne düşkün olmaları ve alfa güdüleri olduğundan evde size karşı baskın gelmeye çalışabilir. Eğitim alanında kusursuz itaat etse bile eve geldiğinde keyfi davranışlar gösterebilmektedir. Başına buyruk ve kurnaz bir köpektir. Huskylerin kaçma huyları vardır, bahçede bakacaksanız çitleri yeterli uzunlukta yapmalısınız, hatta çit altından kazarak kaçma ihtimalinide göz ardı etmemelisiniz. Ev ortamında bakılacaksa, ulumalarına ve ev eşyalarına verebilecekleri zararları göz önünde bulundurmanız gerekir, enerjilerini atamazlarsa ve sıkılılarsa bu huylarında belirgin şekilde artık gösterecektir.
Yılda iki kez tüy dökerler, normal zamanlarda haftada bir kez aksatmadan tüylerini fırçalamanız gerekir.
Sabırlı ve ilgilenecek bol vakti olan bir insan değilseniz, özellikle sıcak iklimde yaşıyorsanız; fazla olan egzersiz ihtiyacı, çift katmanlı tüylerinin oluşu ve sıcak havaların bünyesine yapacağı zararı göz önünde bulundurmanız ve Husky edinmemeniz hem sizin için hem köpek için iyi bir seçenek olacaktır. Bu kadar gözde bir ırk olmasına rağmen en çok terk edilen ırklardan birisidir. Husky edinmek istiyorsanız yukarda saydığımız uyarıları dikkate alıp ona göre karar vermelisiniz.
Boyları, 50-60 cm arasında değişirken, kiloları 20-35 kg arasınada değişmektedir.